Завърши поредният курс „Начална военна подготовка” 

Съгласно заповед № ОХ-541/05.06.2017 г. на Министъра на отбраната, от 28 август до 21 септември 2017 г., във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” - Шумен на НВУ „Васил Левски” се проведе курс „Начална военна подготовка” за студенти от висшите училища в Република България.

В него се обучаваха 13 младежи и девойки от ШУ „Епископ Константин Преславски”, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, ВА „Г. С. Раковски” – София, РУ „Ангел Кънчев”, СУ „Св. Климент Охридски”, УНИБИТ – София.

Обучението включваше теоретична подготовка и практически занятия по строева, физическа и огнева подготовка.

За времето на курса обучаемите придобиха знания и практически умения по военна специална подготовка, необходими за индивидуалната подготовка на войника. Както и знания, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност. По този начин подготовката и квалификацията на студентите се превръща в съставна част от системата за подготовка на кадри за нуждите на отбраната.

Курсистите получиха основни знания за: поразяващите фактори на различните видове оръжия за масово поразяване и защита от тях; видовете спасителни и евакуационни дейности и спецификата им при природни и антропогенни бедствия; реда за действие при ситуации, възникнали вследствие на терористични актове; реда за действие при масови безредици; оказване първа медицинска помощ на пострадали при природни бедствия, аварии, екологични и индустриални катастрофи; възпрепятстване разпространението на инфекциозни заболявания; боравене с автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”.

По време на практическите занятия курсистите оттренираха  хвърлянето на отбранителна граната в цел.
На 21 септември на строевия плац в Шуменския военен факултет успешно завършилите курсисти с тържествен военен ритуал положиха военна клетва и получиха удостоверение за завършен курс „Начална военна подготовка”. Първенци на курса станаха Никол Петрова Велинова – студент в УНИБИТ – София и Красимир Стефанов Анастасов – студент  във ВА „Г. С. Раковски” – София.

В приветствието си към младежите, деканът на факултета полковник проф. Сашо Евлогиев даде висока оценка за подготовката на курсистите: „Вие сте мотивирани и целеустремени младежи и девойки, на които въоръжените сили на Република България, при необходимост, могат да разчитат за да бъде гарантиран по категоричен начин държавния суверенитет”.

Курсистите получиха поздравления и от областния управител  проф. Стефан Желев, заместник-кмета по образование и култура  Найден Косев, заместник-началника на ЦВО полковник Велчо Петков.
Завършилите курс „Начална военна подготовка” имат възможност да се включат в следващия модул по военна специална подготовка. След неговото завършване могат да бъдат зачислени в мобилизационния резерв на въоръжените сили, което би им дало предимство при кандидатстване за определени държавни длъжности.
Командир на батарея студенти по начална военна подготовка бе майор Боян Александров.

Финансовите средства, необходими за провеждането на курса бяха осигурени от дирекция „Управление на човешките ресурси“ – Министерство на отбраната.
 


                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Страницата е обновена на 25 септември 2017, 15:44 часа
Назад
Върни се горе