Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература 

На 27-29 април в Шумен  се проведе 26-тият Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература.

Тазгодишното му издание е подчинено на 140-годишнината от Освобождението на България от османско робство, на 170-годишнината от избухването на унгарската освободителна борба, на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев и 195-годишнината от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи.

 Организатори на конкурса са община Шумен , извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас Н. Пр. Текла Харангозо , унгарският културен институт при посолството на Унгария в София , а Унгарския културен институт  с директор г-жа  Дьорди Димитров.

Конкурсът е под патронажа на Министерството на културата на България, и е подкрепен е от община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, основателя на конкурса семейство Поповски, Шуменския университет и къща музей „Лайош Кошут“.

Тази година конкурсът беше проведен в НЧ „Добри Войников“. Председател на журито  беше Иван Налбантов, членове- Веселин Мезеклиев и  Йоана Буковска.

Според статута на конкурса участниците изпълняват по свой избор произведения  от унгарската и българската литература за време не повече от 10 минути, като изпълнение на текст от унгарски автор е задължително.

Факултет“ Артилерия , ПВО и КИС“, Шумен  бе награден с плакет  връчен от  г-н Веселин Мезеклиев за участие и  представяне на курсантите  мл.серж. Ива Иванова и мл.серж. Алекс Алексиев.

Същите получиха грамоти  от кмета на Шумен г-н Любомир Христов.

Мл.серж.Алек Алексиев се класира на трето място и получи парична награда,  връчена  от  г-н Веселин Мезеклиев. .

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Страницата е обновена на 04 май 2018, 10:27 часа
Назад
Върни се горе