054 801 040

decanat@aadcf.nvu.bg

Факултет "Артилерия, ПВО и КИС"

Bulgarian Flag

BG

USA Flag

EN





Понеделник, 29 Април 2024


Курсанти участваха в международно учение на НАТО по киберотбрана LockedShields 2024


Курсанти от Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" взеха участие в най-мащабното учение на НАТО по киберотбрана - Locked Shields 2024. Това ежегодно учение се провежда с цел повишаване на уменията и готовността на участниците за справяне с киберинциденти и включва представители от различни държави, съюзници и партньори на НАТО. Тазгодишното издание на Locked Shields се оказа особено значимо, като събра над 3000 участници от 38 държави.



Учението Locked Shields се организира от Центъра по киберсигурност (CCD COE) на НАТО в гр. Талин, Естония, и има за цел да симулира реални сценарии на кибератаки, за да тества и подобри реакциите на участниците. В рамките на няколко дни, екипите се изправят пред различни предизвикателства, които включват атаки срещу компютърни мрежи, критични инфраструктури и комуникационни системи.



Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" беше представен от екип курсанти, които показаха високо ниво на професионализъм и готовност. Те работиха заедно с международни колеги, обменяха знания и опит, и се справиха с различни симулирани киберинциденти. Участието на българския екип в учението е не само доказателство за качеството на обучението в българските военни академии, но и важен принос към общата сигурност на НАТО.



Учението подчертава важността на съвместната работа и координация между съюзниците и партньорите на НАТО при справяне с киберзаплахи. При това се предоставя уникална възможност за участниците да приложат на практика своите знания и умения в реалистична среда. Това е ключов елемент за поддържане на готовността и адаптивността на съюза в лицето на все по-сложни и нарастващи киберзаплахи.